Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis in je leven

Een gebeurtenis waar veel emoties bij komen kijken, zowel positieve als negatieve. Dat is normaal. Maar, als je bevallingservaring wordt overschaduwd door negatieve gevoelens en gedachten dan drukt dat een stempel op hoe jij je na je bevalling voelt. Jouw gedachten en gevoelens over die bevalling werken door in jezelf, in de relatie met je kindje en in de relatie met de mensen die je liefhebt om je heen.

Wij helpen jou bij het verwerken van je bevalling.

Flitst de gedachte wel eens door je hoofd of jouw bevalling ‘alleen maar’ heftig of misschien wel traumatisch was? Wimpel je die gedachte snel weer weg?
Veel vrouwen die een traumatische bevalling hebben mee gemaakt denken zelf dat het woord ‘trauma’ niet voor hen bedoeld is. Terwijl, als je kijkt naar de letterlijke betekenis van een trauma, dan zouden die vrouwen zich daar stuk voor stuk in herkennen.

Een trauma is een lichamelijke of psychische wond die ontstaan is door een gebeurtenis waar je zelf niet of nauwelijks controle over hebt gehad.

Die gebeurtenis zelf en hoe het gegaan is kunnen we niet veranderen. De impact ervan wel. Ook jij kunt met een ander gevoel aan de bevalling terugdenken, dat geeft rust. De weg is vrij om te kunnen genieten, een hechte band met je kindje op te bouwen en niet meer met een rotgevoel aan je bevalling terug te denken. 

Wil je weten of wij je kunnen helpen, meld je dan aan voor een (gratis) telefonisch oriëntatiegesprek met een van ons. 

Minicursus bevalling

Wij zijn Dominique en Evelyne, wij werken inmiddels ruim 25 jaar met vrouwen die moeder worden. Eerst als verloskundige, nu als coach.

Doordat we duizenden bevallingen hebben begeleid weten we precies hoe het er tijdens een bevalling aan toe kan gaan. We hebben heel veel scenario’s voorbij zien komen. We snappen jou, we weten hoe het voelt en we hebben gezien dat de impact van een negatieve bevalervaring op het leven daarna groot is.

Voor de verwerking van jouw bevalling gebruiken we verschillende methodes, bijvoorbeeld EMDR.

Hoe voel jij je als je aan je bevalling terugdenkt? Als je je schuldig, machteloos, verdrietig, boos of op een andere manier onprettig blijft voelen over momenten tijdens je bevalling neem dan contact met ons op. We luisteren graag naar jouw verhaal en samen kijken we wat jij nodig hebt om je bevalling een fijne plek in je leven te geven. 

Mijn bevalling was helemaal geen fijne herinnering. Er zijn nogal wat dingen anders gegaan dan ik wilde, fouten gemaakt.
Ik heb er bijna een jaar lang mee gelopen en toen uiteindelijk contact opgenomen met Colour Your Cloud. Ik volgde ze al op instagram vanaf vlak na de geboorte en dacht eindelijk “laat ik toch maar eens hulp zoeken” toen een mannelijke collega zei “Ja, maar jullie vrouwen zijn alles vergeten zodra dat baby’tje op je borst ligt, terwijl wij mannen nog staan na te bibberen”.
Nou, daar begreep ik niks van. Wat een bullshit vond ik dat. Mijn bevalling was helemaal niet zo gegaan en bij het idee van een nieuwe bevalling ging ik alleen maar giga krampachtig naar meer controle zoeken.

We hebben wel hulp tijdens de zwangerschap en het ‘voorbereiden op moederschap’ is ook een heel normaal onderwerp. Zelfs het ontbreken van de roze wolk wordt nog wel besproken, maar de bevalling wordt vaak ‘vergeten’.
Ik zie bij veel vrouwen een drempel om daarvoor hulp te zoeken, en te blijven lopen met de nare gevoelens. Jammer, want het kan zo fijn zijn om toch die hulp te zoeken. Het traject met Evelyne was heel fijn en het voelt nu goed voor me. Ik zou vol vertrouwen een nieuwe bevalling ingaan.

KIMKE, MOEDER VAN JOAH

Wat ik voelde had een naam! Het heet ‘bevallingsverwerking’ en dit alleen al was een hele geruststelling. Vanaf de intake voelde ik me gehoord en begrepen. Steeds heb ik vertrouwen gehad in de professionaliteit van Evelyne. (…)

Nu, een maandje later, ben ik vooral erg blij dat ik het heb gedaan. Ik merk dat het op allerlei vlakken doorwerkt.(…) De gesprekken hebben me de kans geboden om uitgebreid stil te staan bij zaken die ik voorheen toch deels heb weggestopt. Ik vond het erg fijn en waardevol om dit alsnog te doen. Daarna hebben de gesprekken mij geholpen om bepaalde zaken af te sluiten, om nieuwe inzichten te krijgen en heb ik handvatten gekregen om met weer andere dingen beter om te gaan.

Zoals ik al zei heb ik het heel makkelijk over me heen laten komen omdat ik veel vertrouwen had in Evelyne en haar aanpak. Ondanks het feit dat het nieuw en onwennig was, was ik daardoor niet nerveus erover. Ik had er eigenlijk gewoon zin in, ook omdat ik voelde dat het tijd was om iets met mijn bevallingservaring te doen.

DORIEN, MOEDER VAN JULIE

Na mijn eerste bevalling dacht ik: Dit wil ik nooit meer. Wat een vreselijke ervaring. 5 jaar lang was ik ervan overtuigd dat dit aan mij lag. Het zorgde ervoor dat ik geen 2e kindje wilde want ik durfde echt nooit meer te bevallen. Totdat de wens voor een 2e toch groter werd dan de angst voor de bevalling en ik zwanger raakte van een 2e kindje. Ik wist meteen dat ik aan de slag moest met mijn bevallingstrauma

De grootste eye opener na het eerste gesprek met Evelyne was: Ik kan juist heel goed bevallen en het trauma ligt niet bij mijn eigen onkunde maar bij de begeleiding en de communicatie. Het lag dus niet aan mij…Dat vond ik zo moeilijk om te geloven! Maar tegelijkertijd bood het zoveel perspectief.

Na het traject bij Evelyne kan ik oprecht zeggen dat mijn bevallingstrauma een plekje heeft gekregen. Ik ga vol vertrouwen en met duidelijk handvaten mijn volgende bevalling in. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was. Dit was het beste cadeau wat ik mezelf tijdens de zwangerschap kon geven.
.

SAMYRA, MOEDER VAN MADÉE

Als je bevalling heftig voor je is geweest, dan denk je misschien dat je de enige bent die daarmee zit. Dat is niet zo. Wist je dat in Nederland 1:5 vrouwen 3 jaar na haar bevalling nog steeds met negatieve gevoelens terugdenkt aan die bevalling?

Vrouwen die bij ons kwamen zeiden tijdens het eerste gesprek:

“Ik neem mezelf veel kwalijk. Ik heb het gevoel dat ik alles maar heb laten gebeuren.”
“Ik heb me zo machteloos gevoeld, net een vogeltje dat van haar nest wordt gejaagd.”
“Ik durfde gewoon niet meer te vertrouwen op mezelf. Ik dacht ‘zij zijn de professionals, wie ben ik om te zeggen wat er moet gebeuren.’”
“Niemand luisterde naar mij en ik heb niet met de vuist op tafel geslagen. Daar voel ik me nu schuldig over. Want ik weet zeker dat het dan anders was gegaan.” 

“Ik voel nog steeds verdriet als het over mijn eerste bevalling gaat. En tegelijkertijd denk ik ‘het is alweer twee jaar geleden en ik heb twee gezonde kinderen dus waar zeur ik nou helemaal over?’”

Door deze negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf was het voor hen moeilijk om echt te kunnen genieten van hun kind.

We hielpen deze vrouwen om met een beter gevoel aan hun bevalling terug te kunnen denken. En dit is wat ze na die hulp zeiden:

“Het is heel gek, ik weet nog hoe mijn bevalling is gegaan maar, al zou ik het willen, het lukt me gewoon niet meer om me er rot over te voelen.”

“Ik voel me rustiger, word niet meer overspoeld door emoties. Heel fijn.”

“Er stroomt nu meer liefde tussen mijn zoontje en mij.”

“Er is veel meer rust gekomen en ik durf nu na te denken over een tweede kindje.”

“Het is haast te vreemd voor woorden maar ik lijk het zelfs ook aan mijn dochtertje te merken, ze slaapt veel beter en is rustiger.”

Schrijf je in voor een gratis telefonisch oriëntatiegesprek met een van ons.