Tijdens een 1 op 1 begeleiding in de zwangerschap komt vroeg of laat altijd één van mijn favoriete onderdelen aan bod: ‘wat zijn jouw verwachtingen van het moederschap’.
Ik vind het ontzettend leuk en soms ook verrassend om hierover te sparren en te praten, want poeh hé, dat ouderschap is best een heftig ding! En ook iets waar best veel aanstaande ouders nog niet heel erg mee bezig zijn. Dat is ook niet heel verwonderlijk want met al het nieuwe, het geregel, het voorbereiden en de spanning die een zwangerschap met zich meebrengt ben je druk bezig en heb je al genoeg om over na te denken.

Dat ik moeder wilde worden stond altijd als een paal boven water.

Van kleins af aan wilde ik dat dolgraag, ik was een echte poppenmoeder, mijn broertje en zusje, die 7 en 8 jaar jonger zijn dan ik, waren mijn levende poppen, ik paste zo vaak mogelijk op allerlei kinderen in de buurt en vond het maar saai als ze al naar bed waren, liefst speelde ik met hen, bakte pannenkoeken en bracht ik ze naar bed.
Als piepjonge verloskundige vond ik het altijd geweldig om zo’n kleine baby, zo’n nieuw leven in de oogjes te kijken en te zien. Ik vond het heerlijk om vrouwen met hun door mij gehaalde kinderen terug te zien. En kon mijn geluk niet op toen bleek dat ik zelf zwanger was. Maar over het moederschap heb ik eerlijk gezegd nooit heel erg doorgedacht, totdat ik moeder was.

In 3,5 jaar tijd kreeg ik 3 prachtige kinderen, 2 jaar later kwam er nog een baby en als cadeautje kwam er geheel onverwacht na weer 2 jaar een nummer 5 ons gezin compleet maken. Wat een rijkdom!

Het was best veel al die kleintjes in korte tijd, borstvoeding, luiers, hapjes, prikken, ziek zijn, alles ontdekken, ontwikkelen, een eigen willetje, een eigen ritme, oppas, peuterspeelzaal en de eerste keer naar school. Ik was bezig met alles tegelijk, werkte fulltime en de tijd vloog, zoals me voorspeld was, voorbij. Heel eerlijk gezegd ben ik in die tijd mezelf echt verloren, maar dat zag ik pas achteraf.

Achteraf ben je altijd wijzer

Achteraf had ik het ontzettend fijn gevonden als iemand in mijn zwangerschap al eens met mij was gaan zitten en samen met mij mijn verwachtingen had uitgediept. Het is logisch dat je niet aan alles al kan denken of kan bedenken hoe het zal zijn als je baby er eenmaal is. Maar als je er al vroeg mee begint dan wordt het onderzoeken en het uitspreken van je verwachtingen een heel logisch iets. Het is echt waardevol om samen met je partner eens een rustig moment te kiezen en het over jullie verwachtingen te hebben. Je zou als leidraad ons ‘Blije ouders, blije baby plan’ kunnen downloaden. Zo’n plan verandert naarmate je baby’tje ouder wordt, je kunt het zo vaak invullen als je wil.
Ben heel benieuwd hoe het met jullie verwachtingsmanagment gaat! Laat je het ons weten?

Liefs Dominique

Malcare WordPress Security