Gisteravond zag ik een stel voor onze zwangerschapscursus. We hadden het over de bevalling en ik vroeg de aanstaande moeder of ze een idee had wat haar zou kunnen helpen tijdens de weeën. In rap tempo noemde ze een aantal dingen op.

En daarna gebeurde het:

Ze keek haar man aan en zei: ’Jíj moet dan wel heel goed naar mij kijken, zodat je ziet wat ik op dat moment nodig heb’. Waarop haar man zegt: ‘Dat kun je me toch ook gewoon vragen? Ik zie niet altijd wat jij nodig hebt. Zonder communicatie geen uitvoering.’

WOW! Goed gezegd!

Als ik heel eerlijk ben, doe ik het zelf ook regelmatig: Hopen dat mijn man wel ziet dat ik trek heb in een kopje thee. Hopen dat mijn man uit zichzelf het laatste rondje met de hond loopt, omdat ik erg moe ben na een dag hard werken en zorgen. Hopen dat mijn man uit zichzelf aanbiedt dat ik die ochtend lekker in bed kan blijven liggen, omdat ik niet helemaal fit ben.

Pffff… al dat hopen. Het levert me alleen maar frustratie, irritatie en geruzie op. Want ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn man heeft bepaald geen telepathische gaven 😉

 

‘Vraag wat je nodig hebt en spreek je uit’

 

Geprogrammeerd om te zorgen

In het boek ‘Geweldloos communiceren, hoe doe je dat’ van Marshall Rosenberg komt precies dit thema aan bod. Marshall legt het als volgt uit:

Wij vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om te zorgen. Doordat vrouwen ‘moeten’ zorgen, drukken ze hun eigen behoeftes weg. Het zorgen gaat ten koste van wat ze voor zichzelf nodig hebben. En doordat ze zo ‘geprogrammeerd’ zijn, vinden ze van zichzelf dat ze er ook niet om mogen vragen.

De ‘oplossing’ hiervoor is dat we van onze mannen zijn gaan verlangen dat ze moeten aanvoelen wat onze behoeftes zijn. Dat ze het in onze ogen lezen, dat ze het zien aan hoe ons haar zit, dat ze het aflezen aan de manier waarop we kijken, dat ze het begrijpen door de toon waarop we praten en dat ze het horen aan de vele zuchten die we niet slaken.

 

Ook zo klaar met deze poppenkast?

VRAAG wat je nodig hebt! Zo simpel is het. Stop met hopen dat de ander jouw behoeftes aanvoelt. SPREEK JE UIT! Dat voorkomt teleurstelling en irritatie, je krijgt veel vaker waar je behoefte aan hebt èn je man is blij dat ie precies weet waar hij jou mee kan helpen. Lekker duidelijk. Wordt hij blij van;-)

Liefs Evelyne

Malcare WordPress Security