Wat als heftige emoties na je bevalling niet weg gaan?

Ik (Evelyne) werd gebeld door Marieke. Ze was een half jaar geleden bevallen van haar dochter Emma. Ze begon haar verhaal en barstte meteen in tranen uit. ‘Zo gaat dit nu steeds weer’ snotterde ze. ‘Als ik aan mijn bevalling denk of erover praat schiet ik vol. Ik moet dan nog steeds huilen. Terwijl, ik heb helemaal niks te klagen, het gaat goed met mij en mijn dochter. Maar ik moet onbewust nog zó veel aan die bevalling denken. Ik droom er soms ook nog over. Ik heb me zo alleen gevoeld ondanks de steun van mijn man, alle zusters en dokters. Ik word gek van mijn eigen emoties als ik eraan terugdenk of over praat. Daar wil ik van af. Ik wil over mijn bevalling en kind kunnen praten, zonder meteen te moeten huilen. Ik wil de beval foto’s kunnen kijken zonder bang te zijn voor heftige emoties. Kun jij me hierbij helpen?’

‘Ja, dat kan ik’ was mijn antwoord.

Een moeilijke, een langzame, een snelle of een veel te vroege bevalling kan voor een trauma zorgen. Maar ook een bevalling die in de ogen van iedereen probleemloos verliep kan dat. Misschien vind je het woord ‘trauma’ te heftig klinken maar als je kijkt naar de betekenis van trauma klopt het woord wel. Trauma betekent letterlijk: ‘een lichamelijke of psychische wond veroorzaakt door een gebeurtenis waarbij er weinig of geen gevoel van controle was’

Vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt hebben het vaak over gevoelens van machteloosheid, radeloosheid en/of hulpeloosheid. Ze hebben zich schuldig gevoeld over het falen van hun eigen lichaam, ze zijn soms bang geweest dat ze de bevalling niet zouden overleven of ze hebben soms zelfs gedacht dat hun baby dood zou gaan.

Zo’n ervaring kan je hele leven nog in de weg staan, je moet er bijvoorbeeld niet aan denken om weer zwanger te worden en te moeten bevallen.

Iedere keer als iets je bevalling triggert (bijvoorbeeld als iemand vraagt hoe je bevalling is geweest, als je een moeder met een baby op TV ziet of als de geur van je nieuwe doucheschuim je doet denken aan de geur van de zeep die je in het ziekenhuis gebruikte, etc.) dan komen de heftige emoties weer terug. Ook al is het lang geleden. Dat is heel vervelend.

Het goede nieuws is: je kunt er wat aan doen.

Traumaverwerking na je bevalling

Evelyne is gespecialiseerd in zorg voor vrouwen die last blijven houden van hoe ze hun bevalling beleefd hebben. Met twee of drie sessies helpt ze je van die emoties af. Het is niet zweverig of moeilijk. En het levert je zoveel op:

  • Meer rust
  • Geen last meer van heftige emoties
  • Zonder problemen over je bevalling kunnen praten
  • Aan een volgende zwangerschap durven denken
  • Met vertrouwen een volgende bevalling aan kunnen

Of, zoals Marieke het na twee sessies zo mooi omschreef:
“Het lijkt wel alsof ik een hele nieuwe jas heb aangetrokken. Eentje die me veel beter zit en lekker zacht is.”

Of dit wat Ingeborg zei:
“Ik weet heus nog wel hoe mijn bevalling is gegaan, maar ik hoef er niet meer om te huilen. De heftigheid is er van af. Ik voel me rustiger. Precies wat ik hoopte te bereiken.”

Herken jij jezelf in het verhaal van Marieke? Blijf er niet mee rondlopen, dat is echt niet nodig!

Voor meer info kijk op onze website en plan een gratis gesprek met Evelyne in. Dan kan zij kijken of ze iets voor je kan betekenen.

Liefs!
Dominique en Evelyne

Malcare WordPress Security