De eerste weken, en wellicht maanden, weet je manlief bij je weg te houden. Hij regelt het maar even lekker zelf. Voor je gevoel is zijn behoefte ook wel even verdwenen. Maar er komt een moment dat de intimiteit met je partner weer onderwerp van gesprek wordt. In plaats van de romantiek zie jij vooral een grijze donderwolk voor je. Angst dat het pijn doet, vindt hij me nog wel mooi en wat als het niet lukt?

De eerste keer seks na een bevalling is altijd spannend. Dat is normaal. Je gaat namelijk seks hebben met een lijf dat veranderd is. Jouw lijf heeft, heel terecht, sinds de laatste keer seks voor de bevalling nou niet bepaald in het teken van sexy zijn gestaan. Denk aan hechtingen, minder strakke spieren en een blubberbuik. Je gaat trouwens niet alleen seks hebben met een lijf dat veranderd is, ook je hoofd is niet meer dezelfde. Gratis en voor niks zijn daar allerlei nieuwe gedachten die maar weinig met seks te maken hebben. De eerste keer seks na een bevalling is als de eerste keer seks.

En weet je? Het gaat een stuk makkelijker als je je er op ‘voorbereidt’. ‘Wat zeg je nu?’ hoor ik je denken. ‘Voorbereiden??? Alsof ik niks beters te doen heb!’

Hmmmm, ja…je bent moe en de zin in seks is ver te zoeken. Maar ook bij jou zal er een verlangen zijn om verbonden te zijn met je partner. Om niet alleen maar te zorgen voor een baby, boodschappen te doen en om de beurt bij te slapen. Ooit ben je als stel begonnen en jullie hadden het heel leuk samen. Seks was daar een belangrijk onderdeel van. Linksom of rechtsom zal het er dus weer eens van moeten komen. Het zal jullie relatie zeker goed doen!

 

De eerste keer seks na een bevalling is als de eerste keer seks.’

 

Voorbereiding

Terug naar ‘de voorbereiding’. Weet je nog toen je de eerste keer seks had? Voor de meesten van ons is daar een tijd van voorbereiding aan vooraf gegaan:

 • Voordat je voor de eerste keer seks hebt, heb je er op zijn minst over nagedacht, gefantaseerd en het misschien met vriendinnen besproken.
 • Voordat je voor de eerste keer seks hebt, heb je vaak al gezoend, geknuffeld en gestreeld.
 • We kennen allemaal het gevoel van de sprong in het diepe: ‘nu gaat het echt gebeuren!’
 • We kunnen ons feilloos herinneren of onze eerste sekspartner afgestemd was op ons of alleen zijn eigen doel voor ogen had.

Deze keer ga je je ook goed voorbereiden:

 • Je gaat vanaf nu niet meer om de hete brij heen draaien en denken ‘dat komt morgen, volgende week, volgende maand wel’. Nee, je gaat er in je hoofd ruimte voor maken. Door erover na te denken. Dat doe je op twee manieren:
  1. Vraag je af waar je tegen op ziet of waar je bang voor bent.
  2. In plaats van te bedenken wat je allemaal niet wil, bedenk je wat je wèl wil. Vraag jezelf af hoe jouw ideale eerste keer eruit zou zien. Maak dit beeld zo concreet mogelijk.
 • Heb je een goede vriendin of zus die al eerder bevallen is? Vraag haar naar haar ervaringen. Hoe heeft zij dit aangepakt? Voor bijna iedere vrouw is dit een thema (geweest) dus je vraagt niks geks.
 • Vertel je partner over je gedachten: waar je bang voor bent en wat je fijn zou vinden.
 • Voordat je HET gaat doen, plan je eerst een aantal intieme half uurtjes met je partner. Maak duidelijke afspraken: jullie gaan knuffelen, strelen, zoenen. Maar de daad is voor later. Zo ligt er geen druk op en hoef jij niet op je hoede te zijn of hij misschien toch meer wil. Kun je beter van ontspannen.

Ook al heb je je voorbereid, er kan nog steeds een gevoel van een ‘sprong in het diepe’ zijn. Dat is normaal. Bedenk dat je deze sprong al eens eerder gemaakt hebt 😉

Succes!
Dominique en Evelyne

Malcare WordPress Security