27 juni 2019

Hoe hoog ligt jouw lat als moeder?

Als wij vrouwen moeder worden, dan vinden we eigenlijk dat we vanaf dag 1 alles goed moeten doen. Het gaat immers om je eigen kind. Daar wil je het allerbeste voor.

Als jij de lat qua moeder-zijn hoog hebt liggen, dan zul je ongetwijfeld merken dat je die zelf opgelegde standaard lang niet altijd haalt.

Hoe voel je je daarover? Waarschijnlijk niet goed.
Je kunt frustratie en een diepe onzekerheid voelen. En misschien herken je de volgende gedachten wel:

  • “Ik ben geen goede moeder”
  • “Mijn kind zit niet op mij als moeder te wachten”
  • “Ik probeer van alles, maar ik weet eigenlijk niet wat ik moet doen.”
  • “Bij andere moeders gaat het wel vanzelf. Waarom dan niet bij mij?”
  • “Ik heb nog steeds geen innige band met mijn kind en dat is mijn schuld.”
  • “Ik moet beter mijn best doen.”

Terwijl we dit zo zitten te typen, voelen we meteen wat dit soort gedachten doen. Voel jij het ook? Ze halen je naar beneden, zijn streng voor je en zetten je vast in wat je allemaal niet goed doet. Ze helpen je in ieder geval niet om je beter te voelen.

Wij zijn ervan overtuigd dat moeders enorm veel baat hebben bij mildheid.

Mildheid…we snappen allemaal wel wat we ermee bedoelen, maar hoe zeg je het nou precies? Edel Maex verwoordt het in zijn boek “In de maalstroom van het leven” als volgt:

“Mildheid is wat de meeste mensen voelen als ze een kind zijn eerste stapjes zien zetten. Met een mengsel van vertedering en aanmoediging kijk je toe hoe het zich rechttrekt, zijn evenwicht probeert te bewaren, waggelt, geniet van zijn eerste succes en dan weer valt. Als het valt dan ben je niet boos, terwijl je het evenmin rechtop probeert te zetten.”

De meesten van ons gaan zo niet met zichzelf om. Sterker nog; we zijn er vaak als de kippen bij om onszelf te veroordelen en verwijten te maken. Als we dat keer op keer, dag in dag uit doen dan gaan we het op een gegeven moment als een voldongen feit zien dat we echt geen goede moeder zijn. En dat is een verschrikkelijk gevoel.

Mildheid is hier de oplossing. Maar hoe doe je dat; mild zijn voor jezelf?

Zie voor je hoe jij reageert op een vriendin die het moeilijk heeft en het even niet meer weet. Maak je haar verwijten? Word je boos? Waarschijnlijk niet. Eerder zul je haar met begrip en respect willen helpen.
Dàt is nou precies wat je ook voor jezelf kunt doen als je niet meteen voldoet aan de hoge eisen die je jezelf gesteld hebt. Zodra je merkt dat je jezelf weer met verwijten om de oren slaat, stop je daar direct mee. Je zegt hardop tegen jezelf: “Stop, hou daarmee op.” Vervolgens denk je aan het begrip en respect wat je voor je vriendin zou voelen. Diezelfde gevoelens zet je nu voor jezelf in. Heb respect voor jezelf. Toon begrip voor jezelf. Omarm jezelf. Daar word je milder van en daar voel je je fijner bij.

Evelyne & Dominique

Laat een reactie achter

Malcare WordPress Security