Selecteer een pagina

“Wat nou intuïtie? Ik wil alleen maar weten wat ik moet doen.”

“Gek word ik van mensen die zeggen dat ik gewoon moet vertrouwen op mijn intuïtie. Wat is dat intuïtie? Die heb ik nu helemaal niet. Ik bedoel, het is mijn eerste, hoe kan ik nou weten wat je wel en beter niet kunt doen?”

“Die zegt dit en die zegt dat. Hoe weet ik nou wat de waarheid is?”

“De adviezen die ik van het consultatiebureau kreeg stonden haaks op wat ze in het ziekenhuis tegen me hadden gezegd. Hoe moet ìk het dan weten?”

Herken je hier iets van?

Weet je je soms ook geen raad met alle adviezen die elkaar tegen lijken te spreken?

We zijn zo gericht op ‘weten wat je moet doen’. Zodat we geen fouten maken. Geen risico nemen. Niet zullen falen.
Als we het even niet meer weten, klappen we onze laptop open en googelen we tot we scheel zien.
We proberen een beetje van dit en een beetje van dat. En als niks lijkt te werken, betrekken we dat op ons zelf en gaan we verder zoeken naar een antwoord. We staan voortdurend ‘aan’.

Weet je; het is goed om advies in te winnen als je dat nodig hebt. Een advies en mening kan heel waardevol zijn op het moment dat jij daar om gevraagd hebt. Alleen is het vervolgens niet de bedoeling dat je alles wat je hoort, ziet en leest gaat uitproberen. In de hoop dat er iets bij zit dat voor de ommekeer gaat zorgen. Dat geeft stress en onrust. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je kind.

Baken je google-tijd af. Baken de hoeveelheid (ongevraagde) adviezen af. Neem alles wat je leest, ziet en hoort tot je en vraag je dan vervolgens af: “Past dit bij ons? Past dit bij mij? Past dit bij mijn kind? Is dit hoe wij het willen doen?” Durf dan die dingen door te strepen waarvan je van binnen weet ‘daar voel ik me niet goed bij.’

Zo zet je je intuïtie aan het werk. Want intuïtie is alles wat je weet, zonder dat je het bedenkt. Maak contact met jouw eigen feilloze intuïtie. Dan weet je in een split-second of iets klopt of niet. Daar mag je op vertrouwen. Dat bespaart je een hoop denkwerk. Daardoor heb je een minder vol hoofd en voel je je relaxter.