Voel jij je als moeder ook vaak overgeleverd aan de onvoorspelbaarheid van de dag die voor je ligt? Laat je wat je gaat doen, hoe je je voelt en wat er van de dag terecht komt afhangen van wat er om je heen gebeurt?

Wij komen vaak moeders tegen die zo hun dag beleven. We noemen dit een reactieve houding: je ‘wacht’ op wat er om je heen gebeurt en reageert daar vervolgens op. Dan gebeurt er weer iets anders en dan reageer je daar weer op. Op deze manier heb je zelf weinig regie over de dag, want Je bepaalt zelf nauwelijks iets. Als je weinig regie neemt en daar last van hebt, dan voel je je vaak lusteloos en onzeker. Plezier in de dag is dan vaak ver te zoeken.

 

‘Wat ga je NU doen? En DOE dat dan ook meteen.’

  

Hoe buig je die reactieve houding om?

Je kunt je reactieve houding ombuigen naar een pro-actieve houding. Dan sta JIJ aan het roer. Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf af te vragen: ‘Wat is vandaag voor MIJ belangrijk?’ Tuurlijk duiken er dan acuut allerlei mitsen en maaren op in je hoofd, maar die negeer je. Je stelt jezelf ’s ochtends de simpele vraag: ‘Wat is er vandaag belangrijk voor mij?’

Een antwoord op die vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Minimaal een half uur ongestoord met mijn beste vriendin bellen
  • In rust en stilte koffie drinken
  • Alleen douchen
  • De strijk weg werken
  • Met aandacht mijn kindje in bad doen

 

Een baby laat zich niet plannen

Allemaal leuk en aardig, maar de realiteit is dat je thuis zit met een baby en dat die zich lang niet altijd makkelijk laten plannen. Hoe doe je dat dan?

  1. Het begint met van jezelf weten wat voor jou voor die dag belangrijk is. Maak hier een lijst van en kies er drie uit.
  2. Schrijf die drie op een vel papier, hang het op de koelkast en vertel het je partner.
  3. Het eerste moment van de dag dat je niet met je kleintje bezig bent, bekijk je je lijstje. Welke ga je NU doen? En DOE dat dan ook meteen. Dus niet eerst één van de 101 andere klusjes die gedaan moeten worden.

 

Morgen is weer een dag

Niet alles kunnen doen wat er op je lijstje staat? Geen paniek: morgen is weer een dag om bewust stil te staan bij wat voor jou belangrijk is en jezelf te oefenen dit ook daadwerkelijk te doen. Zo pak je regie daar waar mogelijk. Daar ga je je zelfverzekerder en ontspannen van voelen.

We zijn heel benieuwd naar wat voor jou zoal belangrijk is op een dag. Laat het ons weten! We reageren altijd.

Wij hebben een weekplanner voor je gemaakt, waar je je dag op kunt plannen.

Download ‘m hier…en Let’s Colour your week!

Liefs
Dominique en Evelyne

Malcare WordPress Security