Bestaat er eigenlijk zoiets als hét boek dat je echt móet lezen als je mama wordt? In de jaren ’70 was er Dr. Spock met zijn tips en tricks voor aanstaande ouders. Dit boek lag werkelijk op iedere salontafel naast bruine aardewerken mokken en pakjes sigaretten op een tinnen schaal. Of het stond te verstoffen in een donkergroene open boekenkast achter een macramé plantenhanger. Nog steeds kun je Dr. Spock kopen en nog steeds staat er bij de beschrijving dat het hét boek is voor ouders. Maar klopt dat wel?

Gebruiksaanwijzing baby

Ik denk eerlijk gezegd dat zoiets als het boek voor ouders niet bestaat. En dat is jammer. Jammer omdat ik het graag voor je geschreven had. Jammer omdat ik iedere ouder een fijn en ‘makkelijk’ ouderschap wens. Ik zou je precies kunnen vertellen hoe je het opvoeden van jouw kind het beste doet. Hoe je je leven vanaf de geboorte meteen in goede banen leidt waardoor je echt geniet. En waardoor er gelukkige en blije ouders rondlopen en gelukkige en blije kinderen op de wereld huppelen. Dat zou toch fantastisch zijn?
Helaas; zoals het cliché al zegt; er zit geen gebruiksaanwijzing bij je baby als hij geboren wordt. Dus dat boek, copy-paste voor iedere ouder, dat bestaat niet denk ik.

Er is hoop!

Maar, wat ik wel kan doen is zoveel mogelijk kennis met je delen. Positieve kennis, eerlijke kennis, ‘geheime’ kennis waar we eigenlijk niet zo snel over praten omdat er een beetje een taboe opzit. Ik geloof er namelijk in dat wij als ouders elkaar kunnen ondersteunen, elkaar kunnen liften en elkaar zelfs zouden moeten bijstaan. Ik zou het zo tof vinden als ouders elkaar eerlijke verhalen vertellen, van de één naar de ander. Als iedere ouder sans gêne over zijn of haar vallen en opstaan vertelt, als iedere ouder luistert naar een andere ouder, zonder oordeel of zonder advies en als iedere ouder ook af en toe mag en durft te zeggen dat het soms best zwaar is om een kind op te voeden. Zo creëren we een fantastisch veilig netwerk; een eerlijke-ouder netwerk! Er wordt gelachen en er wordt gehuild. Je hebt wat aan de verhalen die je hoort, je pikt van ieder verhaal jouw graantje mee en maakt er je eigen versie van, die je op jouw beurt weer deelt. Dat is wat ik zo graag zou willen, wat ik voor iedere ouder wens. En dat is denk ik nog veel meer waard dan een boek op de salontafel of in de boekenkast. Wie bouwt er mee aan een netwerk?

Volg Colour Your Cloud op Facebook of Instagram en vertel ons waar je behoefte aan hebt, wij gaan er speciaal voor jou mee aan de slag!

X
Dominique

Malcare WordPress Security