De eerste tijd met een baby is zwaar. Op de allereerste plaats door slaapgebrek. Je hebt te maken met gebroken nachten waardoor je zelf aan onvoldoende slaap toekomt.

Snakken naar wat meer rust voor jezelf, komt niet alleen door het tekort aan slaap. Je dagen worden, sinds je baby er is, vaak voor een groot gedeelte bepaald door hoe het met hem (of haar) gaat en wat hij doet. Tijd voor jezelf en daarmee rust voor jezelf schiet er zo voortdurend bij in. Maar het is wel heel erg nodig.
Wij maken altijd de vergelijking met de safe-flight instructies die je te zien krijgt als je met een vliegtuig op reis gaat. Als je met kinderen reist, is het belangrijk om eerst zélf je zuurstofmasker om te doen en pas daarna bij je kinderen. Met andere woorden: goed voor jezelf zorgen is noodzakelijk om goed voor je kind te kunnen zorgen. Goed voor jezelf zorgen begint bij voldoende rustmomenten creëren.

Wat kun je doen?

1. Gemiste nachtslaap overdag inhalen.
Klinkt logisch, maar dat is het niet. Want voor je het weet gaat de dag op aan duizend-en-een andere taken die ook gedaan moeten worden. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Toch is dit essentieel in het ervaren van meer rust. Dus:

 • Ligt je baby lekker te dutten? Dan jij ook! En dan niet eerst nog bellen, appen, stofzuigen of wat dan ook. Grijp de mogelijkheid om naar bed te gaan met beide handen aan!
 • Spreek met je partner af wanneer hij, als hij thuis is, taken van jou overneemt zodat jij naar bed kunt om te slapen.
 • Op dagen dat je alleen thuis bent, regel je iemand anders (zus, vriendin, moeder, schoonmoeder, etc.) die een paar uurtjes jouw taken overneemt zodat jij naar bed kunt.

2. Meer ‘stil staan’ in de hectiek van de dag.
Ook als je niet op bed ligt om uit te rusten, maar volop bezig bent met je baby en andere bezigheden, kun je rust ervaren. En wel door met de volgende punten aan de slag te gaan:

 • Las meerdere keren op een dag een letterlijke adempauze in.
  Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe je inademt en weer uitademt en doe dit minimaal een minuut. Al sta je te koken of een huilende baby te troosten: je wordt er meteen rustiger van.
 • Rust komt waar ontspanning is. We ontspannen als we genieten. Schrijf eens op waar je, vóórdat deze baby er was, van kon genieten. Vind minimaal 30 dingen. Veel kleine dingen (bv. de eerste zonnestralen op je gezicht voelen, dat ene nummer van je favoriete band luisteren, etc.) en een paar grote dingen (bv. samen met je partner uit eten, weekendje weg, etc.). Neem jezelf voor elke dag minimaal twee genietmomenten voor jezelf te maken en daar dan heel bewust, met al je zintuigen van te genieten. Een genietmoment voor mij is bijvoorbeeld met een lekkere latte op de bank onder een dekentje met een tijdschrift. Al duurt het maar 5 minuten, ik word er rustig van als ik bewust de lekkere koffie ruik en proef, de warmte van de deken op mijn benen voel en lekker wat door het tijdschrift blader en wat lees. Wat werkt er voor jou?
 • Accepteer dat het gaat hoe het gaat.
  Soms loopt de dag of een moment heel anders dan je gedacht of gehoopt had. Dat is teleurstellend. Acceptatie hiervan geeft rust. Maar het kan soms moeilijk zijn om te accepteren. Waarschijnlijk voel je dan weerstand, irritatie of boosheid. Dat is niet erg. Doe dan de tussenstap: ga balen. Baal hardop over waar je teleurgesteld over bent, wat niet gaat zoals je dat gedacht had. Bijvoorbeeld: “O, ben je nou alweer wakker terwijl ik net zelf in bed kroop. Wat BAAL ik daarvan, ik had daar zo’n zin in. Hè wat is dit nou on-ge-lo-fe-lijk jammer!!
  Je zult merken door dit zo hardop uit te spreken, dat er meer rust in jezelf komt en dat je vervolgens met een ‘lichter’ gemoed doet wat er op dat moment gedaan moet worden. Als je lang genoeg hebt gebaald, merk je vanzelf dat je het makkelijker kan gaan accepteren.

Wat werkt er voor jou? Hoe zorg jij voor rust in je dagen? We zijn benieuwd!

Malcare WordPress Security