En opeens is het stil. Weken van bezoek, beschuitjes smeren, muisjes van de vloer vegen, je baby showen en cadeautjes uitpakken zijn voorbij. Je kraamperiode is ongemerkt overgegaan in het normale leven. De euforie waarmee iedereen je benaderde is verdwenen. Je bent nu gewoon moeder. Maar jij voelt je nog helemaal niet normaal.

Langzaamaan kom je uit de cocon waar je de eerste weken in zat en start het dagelijks leven weer. Nu moet je het zelf zien te rooien met je kindje, het huishouden, je sociale leven en jezelf. Vooral dat laatste kan nog weleens een zware dobber zijn. Want hoe doe je dat? Weer overgaan tot de orde van de dag als je alleen thuis bent met een baby die ontzettend veel aandacht vraagt, terwijl de wereld om je heen (inclusief manlief) doordraait alsof er niets veranderd is?

We komen vaak moeders tegen die van zichzelf vinden dat het inpassen van een baby in hun leven eigenlijk min of meer vanzelf zou moeten gaan. Ze komen bij ons omdat ze vaak al weken met zichzelf lopen te tobben en dit vaak niet hardop durven te zeggen. Op onze vraag ‘Hoe gaat het met je sinds je moeder bent?’ wordt vaak met moeite een eerlijk antwoord geformuleerd.

Vermoeidheid en slaaptekort worden als vanzelfsprekend genoemd, maar daarna valt het al snel stil. Dat is ook logisch: vermoeidheid vanwege gebroken nachten snapt iedereen. Daar is begrip voor. Maar al die andere dingen waar je tegenaan loopt en die tegenvallen, daar wordt maar weinig over gesproken. Daarbij wordt er van je verwacht dat je de gelukkigste tijd van je leven doormaakt, nu je een prachtige baby in de wieg hebt liggen.

(Opnieuw) ouder worden is een life-event. Een life-event is een grote gebeurtenis die invloed heeft op gevoelens van geluk en tevredenheid.

Andere life-events zijn bijvoorbeeld een nieuwe baan, een huwelijk, een echtscheiding, verhuizing of een overlijden. Bij veel van deze life-events vinden we het heel normaal dat de persoon die het betreft tijd nodig heeft én krijgt om te wennen aan de nieuwe situatie.

 

‘(Opnieuw) ouder worden is een life-event’

 

Nieuwe baan

Bijvoorbeeld: Als iemand vrijwillig van baan verandert, wordt er op de oude werkplek vaak uitgebreid stil gestaan bij het afscheid: er is een receptie, een bos bloemen, mensen komen persoonlijk afscheid nemen en je het beste wensen voor de nieuwe baan. Gevoelens van onzekerheid en spanning worden door iedereen begrepen: het is ook zo’n grote verandering! Ook als je daar zelf voor gekozen hebt. Eenmaal begonnen in je nieuwe baan wordt je van harte welkom geheten met misschien wel weer een bosje bloemen. Je wordt dubbel ingepland zodat je alle ins en outs van je nieuwe plek leert kennen. Daarna volgt een inwerktijd waarin je nog niet de bergen werk moet verzetten die je uiteindelijk zal moeten verzetten. Er zijn evaluaties met je leidinggevende over je functioneren en wat je nog nodig hebt om straks zelfstandig te kunnen werken. Als je je gespannen en moe voelt van alle nieuwe (zelfgekozen) indrukken zeggen mensen tegen je dat je de tijd moet nemen om eraan te wennen.

Maar wie werkt jou in als je uiteindelijk alleen met je baby thuis zit?

Waar zijn de evaluaties die duidelijk moeten maken wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren in je nieuwe rol als moeder? Hoeveel tijd krijg jij om te wennen aan je nieuwe situatie? Waar kun je terecht met al je vragen?

Colour Your Cloud is een veilige plek waar je je eerste stappen in het moederschap kunt zetten, hier mag je vallen en opstaan, huilen en weer lachen, recht voor z’n raap hardop zeggen hoe het écht met je gaat, advies vragen en bovenal jezelf ontdekken in die prachtige nieuwe rol die moeder heet.

Liefs
Dominique en Evelyne

Malcare WordPress Security