Ik (Evelyne) gaf een bijscholing aan een groep kraamverzorgsters over psychische ziektebeelden in het kraambed. Een onderwerp wat vaak veel losmaakt in een groep. Er werd ook nu weer volop meegedacht, ervaringen gedeeld en vragen gesteld. Iedereen had wel iets meegemaakt. En was het niet in een van hun kraamgezinnen, dan wel met zichzelf of in de familie- of vriendenkring.

Een vraag die dan vaak terugkomt is deze :”Wat zeg je tegen iemand die het moeilijk heeft?”

Een kraamverzorgster vertelde het volgende verhaal:

Ze had een paar weken geleden een kraamvrouw verzorgd waarvan de baby tijdens de geboorte was overleden. Een super heftige gebeurtenis. Ze voelde zich heel erg betrokken bij de moeder. Bij het afsluiten van haar zorg had ze gevraagd of de kraamvrouw het fijn zou vinden als ze over een aantal weken nog eens zou bellen. Daarop had de kraamvrouw heel positief gereageerd. Dat zou ze inderdaad heel fijn vinden.
“Tja”, zei de kraamverzorgster, “en nu zijn die weken voorbij en moet ik haar gaan bellen. Maar ik zie er tegen op. Ze was zò verdrietig. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Heb jij een tip?”

Die had ik.

Allereerst: Het is logisch dat je het lastig vindt. Je gaat iemand spreken die iets heel ergs heeft meegemaakt. En je hebt geen idee hoe je haar aan zult treffen. Daarbij: als we iemand spreken die met heftige emoties te maken heeft, dan raakt dat ook iets in onszelf. We kunnen zelf bijvoorbeeld bijna letterlijk voelen wat die ander doormaakt. En dat is ook een heftig gevoel.

En toen de tip:

Richt je aandacht niet op wàt je wil zeggen maar op jouw gevoel van medeleven dat je wil overbrengen. Voel je je betrokken? Richt je aandacht op dat gevoel voordat je belt. Oprechte betrokkenheid en liefde wordt àltijd gevoeld door de ander. En is meteen wat het allerfijnste is voor de ander om te voelen.
Het maakt dus niet uit welke woorden je gebruikt. Al zeg je “Ik vind het zo erg en ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen.” Als je dat zegt vanuit jouw gevoel van betrokkenheid, dan komt het altijd aan en is het altijd goed.

X
Evelyne

Malcare WordPress Security